Колоректальный рак: фактори розвитку та профілактика захворювання

Останнім часом спостерігається значне зростання захворюваності на колоректальний рак (рак прямої і товстої кишки) у більшості цивілізованих країн світу. Щорічно в світі реєструється близько 1-го млн. нових випадків і понад 500 тис. хворих помирають.

Україна належить до країн з середнім рівнем розповсюдження колоректального раку - 36,5 випадків на 100 тис. населення в рік.

Сьогодні цей вид раку вийшов на друге місце за частотою онкозахворювань у чоловіків (після бронхолегеневого раку) і на третє місце у жінок (після бронхолегеневого раку і пухлин молочної залози). Щорічно в Україні виявляють від 15 тис. до 17 тис. нових випадків раку прямої і товстої кишки, помирають до 7 тис. чоловік.

Відомо, що рак товстої кишки - захворювання, що розвивається з кількох причин. Щоб займатися профілактичними заходами потрібно знати фактори, що впливають на його розвиток.

Фактори розвитку раку:

  • Спадковість: у людей, близькі родичі яких мають в анамнезі рак товстого кишківника, є ризик теж захворіти. Однак цей ризик не дуже великий, на відміну від деяких інших видів раку.
  • Захворювання травної системи: різні запальні явища в кишківнику хронічного характеру (виразковий коліт, хвороба Крона), поліпи - доброякісні новоутворення, які нерідко перероджуються в злоякісні.
  • Спосіб життя: куріння, алкоголь та інші шкідливі звички, а також харчування впливають на розвиток ракових пухлин. Жирна, смажена їжа. особливо жирні види м'ясних продуктів, підвищують ризик виникнення раку прямої і товстої кишки.
  • Професійний фактор: робота на хімічних підприємствах.
  • Вік: у людей похилого віку ризик розвитку раку товстого кишківника вище.

З метою профілактики раку прямої і товстої кишки рекомендується:

  • Відмова від куріння, зловживання алкоголем, інших шкідливих звичок.
  • Дієта, спрямована на зниження вживання м'яса, збільшення в раціоні клітковини (овочі, фрукти, злаки). М'ясо краще не смажити, особливо на маслі, а готувати на пару, варити або запікати в духовці. Вибирати слід біле м'ясо птиці, нежирну яловичину і свинину. Варто обмежувати спеції, гостре, копчене.
  • Дотримуватися питного режиму: пити рідину, не менше 1-1,5 л на день.
  • Регулярні фізичні навантаження: навіть прості прогулянки можуть знизити ризик раку і поліпшити здоров'я в цілому.
  • Проходити регулярні медичні огляди, не відмовлятися від диспансеризації.
  • Звертати увагу на виникнення підозрілих симптомів: біль, кров при дефекації, слабкість і погане самопочуття, безпричинне схуднення. Особливо ретельно необхідно поставитися до профілактики людям, які вже перенесли рак товстої кишки, а також мають родичів з таким захворюванням.
  • Всім людям старше 50 років необхідно щорічно в обов'язковому порядку здавати кал для аналізу на приховану кров. Раз в 3 роки робити ректороманоскопію і не рідше 1 разу в 5 років - колоноскопію.

На базі проктологічного відділення Кіровоградського клінічного онкологічного центру (м. Кропивницький) на сучасному рівні проводиться діагностика та лікування доброякісних та злоякісних пухлин шлунково-кишкового тракту, застосовуються сучасні методи дослідження та працюють висококваліфіковані спеціалісти. Тому, при появі будь-яких скарг, пов'язаних з роботою кишківника, нехай навіть незначних, своєчасно звертайтеся до лікаря-проктолога для консультації, огляду та необхідного обстеження.

Види медичної допомоги:

В відділенні впроваджені наукові розробки Національного Інституту Раку та провідних клінік Європи і Азії по комбінованому, комплексному та  хірургічному лікуванню колоректального раку. Серед них неоадьювантне хіміо-променеве лікування раку прямої кишки. Пріоритет надається сфінктерзберігаючим, первинно-відновним і органозамінюючим операціям. Застосовується первинно-відновне лікування ускладненого раку товстої кишки, сфінктеролеваторопластика при дистальних локалізаціях раку прямої кишки.

При раку ободової кишки  виконується геміколектомія, резекція кишечника з лімфодисекцією Д2, Д3. Основним оперативним втручанням при раку дистального відділу прямої кишки є низька передня резекція з накладанням степлерного анастомозу з тотальною мезоректумектомією і лімфодисекцією Ді і Д3.

Виконується також черевно-анальна резекція прямої кишки та проктектомія в особливих випадках. При враженні зовнішнього сфінктера виконується черевно-промежинна екстирпація прямої кишки.

У відділенні також  виконуються ургентні оперативні втручання при колоректальному раку, резекція печінки при метастазах та пластика післяопераційних вентральних кил.

Обстеження:

Вибір тактики лікування злоякісних пухлин в першу чергу залежить від можливості доопераційної діагностики та стадіювання, які базуються на проведенні цілого ряду діагностичних обстежень:

  • клінічний огляд (в т.ч. пальцеве дослідження прямої кишки);
  • ендоскопічне дослідження прямої кишки;
  • ретророманоскопія, колоноскопія з біопсією для отримання гістологічного матеріалу;
  • рентгенографія товстої кишки з/двойним контрастуванням;
  • УЗД/КТ черевної порожнини/
  • МРТ - малого тазу;
  • рентгенографія органів грудної клітки (при необхідності - КТ);
  • лабораторні тести: ан.крові, біохімічні показники функції печінки та нирок, оцінка рівня пухлинних маркерів в сироватці крові;
  • остеосцинтіографія;
  • інші обстеження по показанням.

Щорічно в відділенні  проводиться до 600 операцій. Із них 250-270 радикальних з приводу раку ободової та прямої кишки. В 90% пацієнтів з пухлинами ободової та прямої кишки застосовується комплексне лікування. П’ятирічна виживаємість пацієнтів складає 75%.

Застосовані методи хірургічного лікування резентабельного раку прямої кишки дозволили додати питому вагу сфінктерозберігаючих операцій до 94%.

За останні три роки в відділенні виконано 1760 різних операцій. Післяопераційні ускладнення складають 1,6%. Післяопераційна летальність 0,3%.

Для оперативного лікування хворих широко використовуються сучасні інноваційні досягнення в медицині.

 

 

 

 

Лікування раку
Відділення
Пошук